23948sdkhjf

Bygger første havvindpark uten statsstøtte

Den statseide energikjempen Vattenfall vant kampen om å bygge ut verdens første havvindpark som ikke trenger statsstøtte.
Prosjektet Hollandse Kust Zuid består av to delprosjekter som til sammen blir på mellom 700 og 750 megawatt. Det skal være i drift innen fem år, det vil si innen 2023, skriver Vattenfall i en pressemelding ifølge E24.

Konstante kostnadskutt
Det var i desember at selskapene leverte inn sitt anbud for prosjektet, som vil gi ren energi til mellom én million og 1,5 millioner husstander i Nederland.

- Å vinne budet for Hollandse Kust Zuid er et resultat av våre konstante kostnadskutt i hele verdikjeden, sier Vattenfalls vindkraftsjef, Gunnar Groebler, ifølge E24.

Også danske Ørsted (tidligere Dong Energy) og tyske Energie Baden-Württemberg har fått tilslag på å bygge subsidiefri havvindkraft i en tysk auksjon, men disse prosjektene kommer trolig først i 2024 eller 2025.

Minus støtte
Tidligere var havvindparker avhengige av statlige garantiordninger som subsidierte strømprisen opp til et visst nivå, for at utbyggere og investorer skulle tørre å satse store penger på disse prosjektene.

Nå gjør kostnadskutt og større turbiner at disse statsgarantiene ikke lenger trengs for prosjekter som kommer utpå 2020-tallet.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078