23948sdkhjf

Boligeiere går glipp av hundretalls millioner

Husholdningene betaler flere hundre millioner kroner til Enova – men tar lite ut igjen.
Hvert år betaler norske husholdninger 400 millioner kroner til Enova for å finansiere energieffektiviseringstiltak. I 2017 ble kun 165 millioner kroner delt ut igjen til boligeierne gjennom støtteordningene, skriver Huseiernes Landsforbund i en pressemelding.

Enova delte totalt ut over 2,3 milliarder kroner i støtte i 2017, men bare 165 millioner gikk til boligeiere. Det ble totalt gitt støtte til 8.123 energitiltak i norske husholdninger i fjor.

Kun syv prosent
Det innebærer at kun syv prosent av Enovastøtten i 2017 gikk til boligeiere og deres energitiltak. Det kommer frem i Enovas årsrapport som ble lagt frem i går.

- Her er det et stort ubrukt potensial, og landets boligeiere går glipp av hundretalls millioner i enøk-støtte, sier Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseiernes Landsforbund.

Huseierne mener at man må se på ordningen, og være åpen for at energisparing i husholdningene kanskje ville blitt bedre ivaretatt et annet sted enn Enova. De nevner Husbanken som en mulighet.

Påslag på strømregningen
Hvert år betaler private husholdninger inn i underkant av 400 millioner til det statlige klima- og energifondet som Enova er satt til å forvalte.

Innbetalingen skjer gjennom et påslag på 1 øre/kWh på strømregningen.

Enova er gjennom sin avtale med staten forpliktet til å stille til disposisjon minst 250 millioner til en rettighetsbasert ordning for enøk-tiltak i husholdningene, men disse midlene brukes altså ikke opp.

- Dette viser at ordningen er for dårlig kjent og at boligeierne ikke ser på ordningen som særlig attraktiv, sier Meyer.

Huseiernes Landsforbund har fått gjennomført en spørreundersøkelse gjennom Ipsos som også bekrefter dette. Undersøkelsen viser at 67 prosent av boligeierne er opptatt av å gjøre boligen mer miljøvennlig, men hele 58 prosent var ikke klar over at det er mulig å få støtte til slike tiltak.

Mange er heller ikke klar over at de som strømkunder selv betaler inn til ordningen over strømregningen.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079