23948sdkhjf

Derfor vant de

Se byggverkene som gjorde at arkitektkontoret Jarmund/Vigsnæs vant Groschmedaljen 2018.

23 år etter oppstarten mottok Jarmund/Vigsnæs det som er blitt norsk arkitekturs mest høythengende utmerkelse.

Medaljen gis til personer som på en «vesentlig måte har fremmet kvaliteten på norsk arkitektur». Intensjonen er å stimulere til den samme høye kvalitet i dagens arkitektur som den man finner i bygninger tegnet av Christian Heinrich Grosch (1801–1865).

Trekløver

Det var de tre partnerne i JVA, Einar Jarmund , Alessandra Kosberg og Håkon Vigsnæs, som fikk Groschmedaljen 2018 sammen. Utdelingen er den niende i rekken siden Sverre Fehn fikk den første medaljen i 2001, på tohundreårsdagen for arkitekt Christian Heinrich Grosch fødsel.

I 2018 var det styremedlem i Nasjonalmuseet Pål Henry Engh som deler ut medaljen på vegne av Groschselskapet.

Juryens begrunnelse

Dette er juryens begrunnelse for årets kåring: «Siden oppstarten i 1996 har Jarmund/Vigsnæs stått ansvarlig for mange ulike byggeoppdrag. For flere offentlige og en rekke private byggherrer, har kontoret prosjektert rasteplasser, installasjoner, eneboliger, hytter, hoteller, leilighetskomplekser, interiører, skoler, barnehager, transformasjonsprosjekter og anlegg for administrasjon og høyere utdanning.

Prosjektene demonstrerer en kontinuerlig utforskning av romlige og formmessige sammenhenger. Flere av bygningene kjennetegnes av en klar fargeholdning og en særegen og kontrollert geometri i samspill med urban kontekst, klima og topografi. Komplekse byggeoppgaver, med motstridende krav og stramme rammebetingelser, er imponerende løst gjennom utviklingen av klare konsepter. Gjennom en 20-årsperiode har JVA opprettholdt denne høye ambisjonen og kraften som skal til for å produsere arkitektur på internasjonalt nivå. De tre partnerne Einar Jarmund, Alessandra Kosberg og Håkon Vigsnæs får medaljen for prosjekter som de har hatt, og som fortsatt vil ha betydning for utviklingen av norsk arkitektur».

Om Groschmedaljen

  • Groschmedaljen er en pris til arkitekter som gjennom sitt virke har fremmet kvaliteten på norsk arkitektur.

  • Intensjonen er å stimulere til den samme høye kvalitet i dagens arkitektur som den man finner i bygninger tegnet av Christian Heinrich Grosch (1801–1865).

  • Medaljen skal gis til personer som på en vesentlig måte har fremmet kvaliteten på norsk arkitektur.

Tidligere vinnere:

Sverre Fehn (2001), Jan Olav Jensen og Børre Skodvin (2003), Kjell Lund og Håkon Christie (2005), Helge Hjertholm (2008), Carl-Viggo Hølmebakk (2010), Kjetil Trædal Thorsen og Craig Dykers (2012), og Arne Henriksen (2014).

Styremedlemmer i Grosch-selskapet

Svein Stølen (Universitetet i Oslo), Harald Vaagaasar Nikolaisen (Statsbygg), Nina Berre (Nasjonalmuseet), Hanna Geiran (kulturminneavdelingen, Riksantikvaren), Geir Brendeland (Fakultet for arkitektur og design, NTNU), Dorte Mandrup (arkitekt, Dorte Mandrup as) og Børre Skodvin (arkitekt, Jensen & Skodvin Arkitektkontor).

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.128