23948sdkhjf

Lønnsomme miljøkrav

Difis nye kriterieveiviser kan vise seg å gi både økonomisk og miljømessig gevinst.

Hvis en kommune for eksempel skal ha en ny skole, kan de nå bruke kriterieveiviseren til å stille miljøriktige krav til leverandørene, skriver Difi i en pressemelding.

Ifølge Oslo Economics kan veiviseren også gi økonomisk gevinst.

70 prosent lavere klimautslipp

På oppdrag fra Difi og Miljødirektoratet har Oslo Economics, i samarbeid med CICERO og Inventura, gjennomført gevinstanalyser av ti eksempler på grønne anskaffelser. Analysen viste at ved å stille klimasmarte krav i offentlige anskaffelser, kan klimagassutslippene reduseres med 70 prosent.

Ullerntunet helsehus har for eksempel 60 prosent lavere energiforbruk enn vanlige, nye sykehjem, og 20 prosent reduserte klimagassutslipp.

Tiltakene ved Ullerntunet bidro til å redusere driftskostnadene så mye at det lønte seg rent økonomisk, ifølge rapporten.

Et annet eksempel er byggingen av en flerbrukshall på Lambertseter, som ble Norges første fossilfrie byggeplass, hvor utslippet ble redusert med omtrent 80 prosent.

Driver fram nye løsninger

– Ambisiøse miljøkrav kan stimulere til innovativ utvikling av nye fremtidsrettede løsninger. Vi ser for eksempel stadig mer egenprodusert energi i offentlige bygg. Et annet eksempel er hvordan avfall reduseres og hvordan materialer kan gjenbrukes, sier seniorrådgiver Hans Olaf Delviken i Difi.

Kriterieveiviseren inneholder forslag til krav og kriterier som innkjøperen kan stille i anskaffelsesprosessen. Slike krav kan også omfatte dokumentasjonskrav. Innkjøperen får både veiledning til bruk og ferdige tekster som kan brukes i kravspesifikasjonen, kvalifikasjonskravene, tildelingskriteriene eller i særskilte kontraktkrav.

– Vi håper at miljøkriteriene vil komme godt ut av den praktiske testingen. Vi vil først pilotere og så revidere etter innspill fra brukerne. Vi tar høyde for en årlig revidering, basert på tilbakemeldinger vi får fra de som har brukt kriteriene, og for å følge utviklingen i markedet, sier Delviken.

Videreutvikles fortløpende

Første versjon av kriterieveiviseren inneholder utvalgte kriteriesett for bygg- og transportområdene.

Kriteriesett på flere områder som IKT, mat og drikke og transport i avfallshåndtering kommer i løpet av 2018.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093