23948sdkhjf

Gnagere stenger tunneler

Flere norske tunneler må i perioder stenges fordi mus gjør hærverk på el-anlegget. Nye feller kan løse problemet.

– Musene kommer seg inn i tekniske installasjoner ved veier og  tunneler hvor de gnager på ledninger og kabler, sier Trond Kristensen i elkraftselskapet Otera.

Han er driftsleder for tunnelen mellom Grimstad og Kristiansand, og har 18 års erfaring med elektroinstallasjoner i tunnel og langs vei.

Skadene gnagerne påfører de elektriske anleggene, koster staten store summer hvert år.

– De fleste større veier og tunneler har i dag et overvåkningssystem som gjør at belysning, ventilasjon og kommunikasjon kan fjernstyres fra en veitrafikksentral. Men når musene spiser på kommunikasjonskablene, må vi stenge de utsatte strekningene, sier Kristensen.

400.000 kroner for én tunnel

I flere år var mus et stort problem for tunnelen mellom Grimstad og Kristiansand. Kostnadene for reparasjoner og vedlikehold av ti tekniske rom kunne beløpe seg til opp mot 400.000 kroner årlig.

– Noe måtte gjøres. I 2016 fikk vi installerte Smart-feller. Det er elektroniske feller som lokker musene til en rask og sikker død. Det har gitt gode resultater, sier han.

Smart-feller

Et skadedyrbyrå ble engasjert, og etter at de utplasserte sensorer, kameraer og feller på strategiske steder, ble problemet kraftig redusert.

De høyteknologiske fellene overvåkes ved hjelp av et SIM-kort 24 timer i døgnet. Melder Smart-fellene om mye aktivitet, blir fellen inspisert og tømt.

– Det er en effektiv og giftfri måte å bli kvitt gnagere på. Mus og rotter som kommer inn i fellen får et støt på 6000 volt og dør momentant, sier Espen Selstø i Anticimex, som leverte musefeller til Grimstad-tunnelen.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063