23948sdkhjf

Planlegger kunstig øy i Nordsjøen

Et nordisk samarbeid mener de kan spare milliarder ved å bruke kunstige øyer til energiutveksling.

North Sea Wind Power Hub-prosjektet vil gi besparelser i milliardklassen sammenlignet med at hver enkelt vindpark bygger sin egen infrastruktur, mener selskapet Tennet, som er initiativtaker til prosjektet.

De har foreløpig fått med seg Energinet i Danmark, Tennet i Tyskland, nederlandske Gasunie og Rotterdam havn, skriver Teknisk Ukeblad.

Færre protester til havs

Prosjektet ser på de grunne områdene midt i Nordsjøen kalt Doggerbank som mest aktuell beliggenhet for den første kunstige øya.

Med slike øyer vil man klare seg med kortere kabler som fører strømmen til øya i stedet for til land. Og så kan man enten føre strømmen som likestrøm til landene eller lagre den på andre måter.

– Det er avgjørende for næringen å fortsette kostnadsreduksjonene. Den store utfordringen vi står overfor fram mot 2030 og 2050, vil bli at landvind blir stoppet av lokal motstand, mens de kystnære områdene vil være utbygd. Det er logisk å se etter nye områder offshore, sier Rob van der Hage, sjef for Tennets utviklingsprogram for offshore vind.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125