23948sdkhjf

– Jeg er ikke bitter

Olemic Thommessen går ned 700.000 i lønn når han trer av som stortingspresident. Kampen om å overta vervet er allerede i gang.

KrF løfter ham ut av presidentstolen på Stortinget og lønnen kuttes med 700.000 kroner. Men Høyres Olemic Thommessen avviser at han er bitter.

– Jeg viker ikke for ansvaret, og det er ikke vanskelig å forstå spillereglene, sa Thommessen da han møtte pressen i vandrehallen etter det historiske stortingsmøtet torsdag.

Der kunngjorde han sin avgang som stortingspresident, kun to timer etter at han selv hadde fått beskjed om at KrF ikke lenger hadde tillit til ham.

– Jeg var vel ikke så overrasket egentlig. Dette har vært en krevende sak, som har ridd oss som et mareritt gjennom flere år, sier Thommessen til NTB.

Lønnskutt

Stortingspresidenten er etter kongen den høyest rangerte personen i Norge. Hans stilling rager formelt over så vel høyesterettsjustitiarius som statsminister. Og med formell makt følger høy lønn.

Mens stortingsrepresentantene tjener noe over 928.000 kroner i året, får stortingspresidenten tilsvarende godtgjørelse som statsministeren. Fra og med 1. mai 2017 var beløpet 1.631.346 kroner, ifølge Stortinget.

På spørsmål fra Dagsavisen om hvordan det blir å gå ned 700.000 i lønn, svarer Thommessen som følger:

– Det tror jeg at jeg skal klare. Det er fortsatt en god lønn på Stortinget.

Ville bli sittende

Det var først da KrF traff sin beslutning at Thommessen valgte å tre til side.

– Enten har man et flertall i ryggen eller så har man det ikke. Nå har jeg ikke et flertall, og da trekker jeg meg tilbake.

Han framstiller det som noe av et prinsipp for ham å bli værende i verv man er valgt til:

– Mitt utgangspunkt er det samme nå som overfor andre verv jeg har hatt opp igjennom et langt politisk liv: Hvis du er valgt til en jobb, så skal du prøve å gjøre den best mulig.

Thommessen ville ikke svare på hva han konkret burde eller kunne ha gjort annerledes. Men ansvar erkjenner han at han har, for byggesmellen på Stortinget.

– Som øverste leder for institusjonen så bærer jeg et overordnet, formelt ansvar. Vi skulle ha hatt en helt annen kontroll over byggeprosjektet. Det burde ha vært rigget på en helt annen måte fra begynnelsen av.

Ikke bitter

– Jeg har fått beskjed om at Kristelig Folkeparti har trukket sin støtte til meg som stortingspresident, og vil selvfølgelig derfor gå av i den rollen. Jeg vil derfor legge til rette for at vi innen kort tid kan få valgt en ny president, sa Olemic Thommessen i sin redegjørelse for Stortinget ved møtestart torsdag.

Da Nettavisen i etterkant ville vite om han er bitter, kom svaret kontant:

– Nei, det er jeg ikke. Men det er klart at det blir en omstilling å forlate en så krevende jobb. Man må liksom stille om hodet, men jeg er sikker på at jeg får ting å drive med framover også.

Thommessen ville ikke gi noen vurdering av hvem Høyre bør velge til å etterfølge ham, men at KrFs beslutning kan sette forholdet til de øvrige partiene på borgerlig side i fare, tror han ikke.

– Jeg tror den politiske ledelsen i partiene også framover vil snakke godt sammen, sa han.

Hvem skal ta over?

Høyre starter nå jakten på en ny stortingspresident. Parlamentarisk leder Trond Helleland vil foreløpig ikke si noe om hvem som er aktuelle til å etterfølge Thommessen.

– Stortingsgruppa vår må behandle dette, og første mulighet er neste onsdag, sier han.

Over Dagens Næringsliv vil han ikke kommentere om han selv kunne tenke seg vervet. Overfor NTB sier han at han ikke vil betegne seg som uaktuell.

Et annet Høyre-navn som har vært nevnt, er Michael Tetzschner. Men han har allerede slått fast han er uaktuell som kandidat.

Fikk beskjed kvelden før

Det var senst onsdag kveld at Høyres parlamentariske leder Trond Helleland fikk beskjeden fra KrF-leder Knut Arild Hareide om at stortingspresidenten ikke lenger har partiets støtte. Selv fikk Olemic Thommessen beskjeden torsdag morgen.

– Han var selvsagt skuffa, men ikke uforberedt, sier Helleland til NTB.

Thommessen røpet ingen ting da presidentskapet var samlet til møte torsdag morgen, men valgte å vente med å kunngjøre sin avgang til han steg opp på Stortingets talerstol kl. 10.

– Jeg har fått beskjed om at Kristelig Folkeparti har trukket sin støtte til meg som stortingspresident, og vil selvfølgelig derfor gå av i den rollen. Jeg vil derfor legge til rette for at vi innen kort tid kan få valgt en ny president, sa Thommessen.

Enstemmig konklusjon

KrF-leder Knut Arild Hareide sier at en samlet stortingsgruppe står bak beslutningen om at Thommessen ikke lenger har partiets tillit.

Gruppa var samlet til møte onsdag ettermiddag, men holdt da kortene om beslutningen tett til brystet. Til pressen sa partilederen at gruppa ikke hadde hatt saken oppe som «beslutningssak».

Likevel hadde stortingsgruppa fattet en enstemmig konklusjon: Olemic Thommessen var ikke lenger ønsket som Stortingets president.

– Vi ønsket å informere Høyre først, forklarte Hareide torsdag.

KrF mener at Thommessen ikke har fulgt opp Stortingets klare instrukser om større klarhet og mer ryddighet i det etter hvert gigantiske byggeprosjektet på Stortinget.

– Det er mange som har ansvar for dette. Men Thommessen har det største ansvaret, fastslår Hareide, som omtaler byggeskandalen på Stortinget som «en svært alvorlig sak». Tre betydelige kostnadsoverskridelser siden den opprinnelige rammen på 800 millioner kroner ble vedtatt i 2013, er bakteppet for at KrF ikke lenger kan ha tillit til Thommessen som president.

Prosjektet er nå antatt å koste 2,3 milliarder kroner.

KrF ber samtidig Høyre finne en ny representant til vervet.

– Klok beslutning

Partiene på Stortinget reagerer positivt på Thommessens avgang.

Høyres Michael Tetzschner, som lenge har vært en av Thommessens skarpeste kritikere, sier til NTB at han håper det dermed blir slutt på det han omtaler som «taktisk informasjonsgivning» om byggeprosjektets framgang og omfang.

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener på sin side at Thommessen burde ha trukket seg tidligere.

– Det at det endte med partimatematikk, at han måtte gjøre det fordi KrF trakk støtten, det får vi ta til etterretning. Vi mener konklusjonen kunne vært trukket før, basert på sakens innhold, sier Støre.

Parlamentarisk leder i Frp, Hans Andreas Limi, mener Thommessen i realiteten ikke hadde noen andre muligheter enn å trekke seg, mens Venstre omtaler beslutningen som «klok».

– Det tilligger presidenten, som Stortingets fremste leder, å måtte ta det overordnede politiske ansvaret når situasjonen er som den er, sier Venstres parlamentariske leder Terje Breivik. Det synet støttes av Senterpartiets Marit Arnstad.

– En helt nødvendig beslutning, sier Arnstad.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.047