23948sdkhjf

Ja, jeg trekker meg

– Jeg har fått beskjed om at Kristelig Folkeparti har trukket sin støtte til meg, sier stortingspresident Olemic Thommessen.

Olemic Thommessen (H) trekker seg som stortingspresident etter byggeskandalen. Årsaken er at KrF ikke lenger har tillit til ham.

– Jeg har fått beskjed om at Kristelig Folkeparti har trukket sin støtte til meg som stortingspresident, og jeg vil selvfølgelig derfor gå av i den rollen, sa Olemic Thommessen før Stortinget gikk i gang med dagens agenda.

Kristelig Folkeparti skal i morgentimene i dag ha gitt beskjed til Høyre om at partiet ikke lenger har tillit til Thommessen etter byggeskandalen på Stortinget og de enorme kostnadsoverskridelsene.

– Ventet for lenge

Det er en riktig beslutning at Olemic Thommessen nå går av som stortingspresident, men konklusjonen kunne vært trukket før, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Det at det endte med partimatematikk, at han måtte gjøre det fordi KrF trakk støtten, det får vi ta til etterretning. Vi mener konklusjonen kunne vært trukket før, basert på sakens innhold, sier Støre.

Støre sier det blir godt for Stortinget å komme i gang med en ny president. Han håper det vil skje raskt.

– Vil Ap stemme for en eventuell ny Høyre-kandidat som president?

– Vi må tenke på vanlig måte. Hvis flertallet kommer med en kandidat vil vi vurdere vedkommende. Tidligere har vi stemt for kandidaten flertallet kommer med for å ha en samlende president, sier Støre til NTB.

Fakta om Stortingets byggeprosjekt

  • Stortingets byggeprosjekt omfatter blant annet rehabilitering av nabogården til Stortinget, ny innkjøringstunnel og et nytt vare- og postmottak. Planene ble lagt fram i 2011, og byggearbeidene startet i 2014.
  • At Stortinget selv valgte å være byggherre framfor å benytte Statsbygg er i ettertid blitt kritisert fra flere hold. Selv har Stortinget valgt å stevne Multiconsult for Oslo tingrett. Rådgivningsselskapet anklages for omfattende mislighold som har påført byggeprosjektet ekstrakostnader, noe selskapet avviser.
  • Et samlet Storting kritiserte før sommeren i fjor presidentskapet for håndteringen byggesaken og de mange store overskridelsene. I løpet av perioden kom det også skarp kritikk fra Riksrevisjonen og kontrollkomiteen, og det ble også rettet et mistillitsforslag mot stortingspresident Olemic Thommessen (H).
  • Da den siste kostnadsoverskridelsen ble kjent torsdag 15. februar, valgte stortingsdirektør Ida Børresen å gå av.
  • 8. mars trakk stortingspresident Olemic Thommessen (H) seg.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094