23948sdkhjf

De nye turistperlene

Se hva som venter turistene som kommer til Norge i sommer.

Vi skal forfine nesten femti steder langs turistveiene innen 2024. Fem av prosjektene åpner allerede i sommer, skriver Statens vegvesen på sine nettsider.

Når de nasjonale turistveiene er ferdigutviklet i 2024, har Vegvesenet gjort tiltak på nesten 200 steder, heter det.

Uredd arkitektur

- Vi sørger for at turistene får gode møter med fjord, fjell og kyst på alle disse rasteplassene, utsiktspunkt og andre steder som vi har forsterket med spenstig arkitektur og kunst. Og fem av disse stedene har vi gleden av å åpne i sommer.

Det forteller Per Ritzler i Statens vegvesen som blant annet er medieansvarlig for turistveiarbeidet.

DETTE ER DE 5 TILTAKENE:

Mai: Nasjonal turistvei på Helgelandskysten, Ureddplassen

Vegvesenet: Ureddplassen er et flott sted å nyte både nordlys og midnattssol. Det er også et historisk sted: Den norske Ubåten Uredd ble sprengt under et oppdrag i 1943, og alle 42 om bord omkom. Ubåten ble senere funnet, og for (rundt) 30 år (siden) ble det satt opp et minnesmerke for denne krigsgraven. Hele rasteplassen er oppgradert og blitt et nytt moderne landemerke langs Riksveg 17.

Juni: Nasjonal turistveg Andøya, Bukkekjerka

Vegvesenet: På Bukkekjerkja på Andøya blir det parkering, servicebygg med toalett og rasteplass i fjellformasjonen som er et fredet samisk kulturminne. Her har naturen formet et alter og en prekestol, og dette var tidligere et hellig sted der samer ofret til gudene. De siste 50–60 årene er det holdt årlig friluftsgudstjeneste der.

Juni: Nasjonal turistveg Ryfylke, Ostasteidn (Suldal)

Vegvesenet: Ostasteidn er en ny rasteplass langs Nasjonal turistveg Ryfylke ved Sandsfjordbrua i Suldal kommune. Her blir det servicebygg og utkikkspunkt ved nye Sandsfjord bru som krysser Sandsfjorden. Stoppet ligger rundt en stor stein på vestsiden av broen, og har flott utsikt over furukledde fjellsider og fjorden som slynger seg innover.

Juni: Nasjonal turistveg Lofoten, Skreda

Vegvesenet: Skreda rasteplass på Vestvågøy ligger rett vest for Leknes med flott utsyn mot Offersøystraumen og Nappstraumen. Rasteplassen er over tretti år gammel, men får nå en extreme makeover. En ny plattform bygges nå på denne plassen på Skreda. Den skal gi flott havutsikt til de som stopper opp på rasteplassen i Lofoten.

Juli: Nasjonal turistveg Hardangervidda, Vøringsfossen

Vegvesenet: Oppgradering rundt Vøringsfossen, en av landets mest berømte turistattraksjoner, startet i 2015. Både sikkerheten og det estetiske får et stort løft. Deler av anlegget vil bli åpnet i sommer: De besøkende har nå fått en luftig og sikker opplevelse av fossen og dalen. I sommer starter også arbeidet med ei spenstig trappebru over Vøringsfossen. Andre må utnytte og foredle verdien av turistvegene Alt som er gjort langs turistveiene har høy kvalitet, slik at turistene skal kunne nyte god arkitektur i pakt med det beste av norsk natur i mange år.

– Installasjonene skal skinne og aldres med verdighet, påpeker Ritzler.

Penger til distriktene

Målet med Nasjonale turistveier er også å bidra til næringsutvikling og bosetting i distriktene. Vegvesenet har lagt godt til rette, og reiselivsnæringa må sørge for at det blir liv og puls langs turistvegene.

Undersøkelser viser at de har lykkes med dette mange steder og at turistveiarbeidet bidrar til næringsutvikling. Men det er mye å gå på, mener Ritzler.

– Fylkeskom­munene, kommunene og reiselivsbransjen må nå ta turistvegattraksjonen i bruk for å gi kvalitetsbevisste turister god service, interessante opplevelser og spennende aktiviteter. Det er et stort potensial for å skape liv rundt turistvegene.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078