23948sdkhjf

Områdeløft med ny lekepark på Tøyen

Sørli lekepark skal oppgraderes etter ønske og medvirkning fra de som bor på Tøyen. Ny lekepark blir mye større og lysere, med flotte benker og nytt amfi som kan brukes av hele nabolaget.

Arbeidet med å oppgradere parken starter tirsdag 20. februar, og starter med å fjerne de trærne som må vike for den nye lekeparken. 

Endelig ferdigstillelse vil være i slutten av mai 2018 og parken vil være stengt i arbeidsperioden. Det vil likevel være mulig å bevege seg i utkanten av parken gjennom hele anleggsperioden.

Lek og kultur

Den nye Lekeparken får to lekeområder, den lille og den store lekeplassen. Den store lekeplassen blir der husken og vippedyrene er i dag, og den lille lekeparken der i dag ‘ trekanten’ er plassert under trærne.

Sammen vil lekeplassene ha noe for barn i alle aldre samt et sted for voksne å være mens barna leker.

Det lille amfiet som er planlagt ved den store lekeplassen kan benyttes til ulike aktiviteter og arrangementer. Området mellom amfi og lekeapparat er utformet slik at det inviterer til fri lek, også i amfiet, samtidig som det kan benyttes som scene i for amfiet. Sittebenken utenfor K1 kan også benyttes til forelesninger, samlinger og generelt opphold.

Lekeapparatene og terrengform inviterer til ulike form for lek og trening, ikke bare en type lek, og målsetningen er at flest mulig i ulike aldersgrupper kan benytte seg av parken samtidig og til ulike tider på dagen. 

Omfattende medvirkning

Gjennom flere møter og medvirkningsinnspill fra høsten 2015 frem til våren 2017 har naboer, elver ved skolen, foreldre og andre som bruker parken kommet med innspill på hva som fungerer bra med dagens park, hva som bør endres og ikke minst hvordan parken bør utformes, hvilke funksjoner den bør ha. Innspillene er bearbeidet og innarbeidet i den nye planen for Lekeparken som nå skal bygges.

Hvorfor felles 17 trær?

En viktig del av oppgraderingene, i tillegg til å etablere større lekearealer, blir å fjerne en god del av de eksisterende trærne i parken og etablere nye. Dette for å frigjøre plass, skape bedre sammenhenger, bedre siktlinjer og ganglinjer samtidig som det biologiske mangfoldet bedres, utvides og styrkes.

I alt skal det fjernes 17 trær, i all hovedsak Svenskeasal og Lind.

Nye trær som er planlagt i forbindelse med lekearealene, , spisslønn, bjørk, hjertetre og vanlig pæretre, i alt 6 stk, vil få ny undervegetasjon med bunndekkene stauder for å skape et frodig utrykk og videreføring av den eksisterende grønnstrukturen.

Ellers i prosjektet vil det plantes til med bunndekkende stauder, regnbed med ‘norske’ arter samt blomstrende trær for å øke det biologiske mangfoldet og artsrikdommen på stedet.

Mer og bedre lys

Det er planlagt ny belysning for lekeparken. Parken og gangveiene er planlagt belyst med master med flere armaturer som skaper en jevn og god belysning av gangveiene og de to lekeplassene i parken. Dette har hatt høy prioritet, for å skape trygghet og oversikt for brukerne samtidig som det skaper et spennende miljø og identitet for parken. 

Nye utemøbler

Det skal reetableres ny møblering i lekeparken. Prefabrikkerte benker.

I tillegg er det planlagt en plassbygd benk ved hjørnet på K1 ved overgangen mellom lille og store lekeplass. Denne vi fungere som et flerbruksmøbel.

Benk og bord ved studenthuset beholdes

Bygger slitesterkt 

Basert på de kravene som stilles til lekearealene på Tøyen, samt krav til slitasjestyrke og vedlikehold, mener prosjektet at et kunststoffdekke og kunstgress er det rette materiale å bruke. Dette vil gi et anlegg som kan brukes og er tiltalende i store deler av året, samtidig som det fremstår som en helhetlig utformet park med et klart grønt uttrykk i eksisterende grønnstruktur.

Det er benyttet permeable dekker i den nye planen, samtidig som alt overvann føres direkte til beplantede arealer som en resurs for vegetasjonen der, samt fordrøyning og infiltrasjon, og til en åpen overvannsrenne som leder vannet via terskler til grøntarealet sør på tomten der det er planlagt anlagt et regnbed. Regnbedet fordrøyer, infiltrerer og renser overvannet før det føres på eksisterende overvannsledning.

I regnbedet er det foreslått bruk av vegetasjon, med norsk opphav, som bidrar til rensing av vannet og habitat for insekter og smådyr.

Ansvarlige:

Byggherre: Bydel Gamle Oslo (som del av Områdeløft Tøyen)
Arkitekt: Sola AS
Entreprenør: Agro anlegg

Den foreslåtte vegetasjonen vil gi flotte årstidsvariasjoner som vår-farger, blomstring, høstfarger samt dekorative stammer hele året.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125