23948sdkhjf

Dette er Svart

Nei, det er ikke en ny havmerd. Det er Snøhettas nye sirkelhotell.

Verdens første energipositive hotell nord for polarsirkelen skal ligge ved Svartisen, derav det noe atypiske hotellnavnet.

Svart blir det første bygget som bygges etter den energipositive Powerhouse-standarden så langt nord. Hotellet vil ha et årlig energibehov som er 85 prosent lavere enn et moderne hotell, og vil dessuten produsere sin egen energi, melder arkitektene fra Snøhetta i en pressemelding.

Mørkeblå is

Arctic Adventure of Norway er et datterselskap av Miris Eiendom og opprettet for å satse på bærekraftig turisme i Nord-Norge. I dette tilfellet har Arctic Adventure samarbeidet med Asplan Viak og Skanska i tillegg til Snøhetta.

Hotellet skal ligge ved brearmen av Svartisen nasjonalpark i Meløy Kommune i Nordland. Navnet «Svart» skal være en direkte referanse til Svartisen-navnet, og den mørkeblå isen som kjennetegner Svartisen-breen.

Hentes med båt

Den sirkulære bygningskroppen strekker seg fra strandkanten ved foten av Almlifjellet og ut Holandsfjorden. Hotellets sirkulære form skal gi panoramautsikt mot fjorden og en opplevelse av å komme tett på den nordnorske naturen. Konstruksjonen er inspirert av byggeskikker ved oppføring av rorbuer og fiskehjell, heter det.

Hotellets bærekonstruksjon består av trepåler og fungerer også som brygge. Det bygges slik at man kan padle under hotellet både ved flo og ved fjære.

Det planlegges en energinøytral transportbåt som skal frakte gjester mellom Bodø og Svartisen.

Lokale solceller

For å nå Powerhouse-standarden har arkitektene foretatt en møysommelig kartlegging av hvordan sollyset treffer tomten for å optimalisere innhøsting av naturlig energi.

Hotellets tak er dekket av lokalt produserte solcellepaneler som er produsert med strøm fra vannkraft.

Store vinduer

Tilbaketrukne terrasser gir et gradert skyggespill i fasaden samtidig som det skjermer for innsyn mellom naboer rundt hele bygningen. Fasadens utforming sikrer avskjerming fra solens innstråling når solen står høyt.

Samtidig tillater hotellets mange og store vinduer innstråling på tidspunkter av året hvor solen er lav og da det er gunstig å høste solens varme.

Bunden energi

Gjennomgående er det brukt materialer med lav bunden energi for å oppfylle Powerhouse-standarden. Bunden energi tilsvarer den energien som har gått med til å produsere, transportere, oppføre og skifte ut materialer og produkter som inngår i bygget. Mengden bunden energi er aller størst i materialer som stammer fra fossilt brensel.

Snøhetta har derfor valgt å både bygge og bekle hotellet med tre for å minimere den miljømessige belastningen, og har redusert bruken av energikrevende materialer som betong og stål.

Verdens nordligste

Sammenliknet med et tilsvarende hotellbygg oppført etter moderne standard, reduserer «Svart» det årlige energiforbruket på nærmere 85 prosent. Hotellet blir dermed det første hotellet som oppføres etter Powerhouse-standarden. Det blir også verdens nordligste Powerhouse-bygg.

– Å skape et energipositivt hotell, med en tilhørende skånsom drift, har vært helt avgjørende for å skape en turistattraksjon med fokus på bærekraft og respekt for de sjeldne planteartene, det rene brevannet og den blå breisen, sier grunnlegger og partner i Snøhetta, Kjetil Trædal Thorsen.

 

Powerhouse-standarden

  • Powerhouse er en betegnelse på «plusshus» som oppføres i samarbeid med Powerhouse-samarbeidet. Plusshus er energiproduserende bygg som i løpet av 60 år vil generere mer fornybar energi enn den totale mengden energi som kreves for å drifte, produsere materialer, bygge og avhende bygget.
  • Powerhouse er et samarbeid mellom Snøhetta, Entra, Skanska, miljøstiftelsen ZERO og Asplan Viak.
  • Powerhouse står bak flere plusshus-prosjekter, blant annet Norges første plusshus og verdens første rehabiliterte plusshus på Kjørbo i Sandvika. Etter vinterferien åpnes Powerhouse Montessori-skole i Drøbak, i Trondheim bygger Entra Powerhouse Brattørkaia og R8 vil realisere Powerhouse Telemark i Porsgrunn.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.141