23948sdkhjf

Nytt anlegg for EPS-gjenvinning

EU-kommisjonen presenterte nylig en europeisk strategi med betydelig krav til gjenvinning av all plast. Nå er et nytt anlegg for gjenvinning av EPS under bygging i Nederland.

Anlegget vil få en kapasitet til å håndtere opp til 3.000 tonn EPS-avfall i året. EPS brukes i veifyllinger, rundt hus og ikke minst i grunnmurssystemer.

Ved anlegget skal det også være kompetanse og muligheter til å håndtere EPS-avfall som inneholder HBCD, noe som tidligere har vært problematisk, skriver svenske Plastforum.

 Organisk miljøgift

Heksabromsyklododekan (HBCD) er en såkalt persistent organisk miljøgift (POP). Stoffet ble listet i Stockholmkonvensjonen i mai 2013. Produksjon og bruk av stoffet skal fases ut globalt.

Det er også innført konsentrasjonsgrenser for HBCD-holdig avfall. Dette har medført endringer i EUs POP-regelverk som nå er gjennomført også i norske reguleringer.

 Gjenvinnes til gjenbruk

Hensikten med anlegget er å sikre at ulike typer av EPS kan gjenvinnes for gjenbruk i nye, høykvalitative PS-produkter.

For øyeblikket jobbes det med å ferdigstille det nye anlegget, som forventes å være klart i løpet av året.

 Fra bygg og emballasje

Ikke bare isolasjonsmaterialer fra byggeindustrien skal håndteres. Også forskjellige typer av EPS fra emballasjeindustrien skal inngå i materialstrømmene. Dette vil i stor grad også gjelde emballasje som importeres fra øst, og som har vist seg å inneholde HBCD/HBCDD, skriver svenske Plastforum videre.

 Skal bli til nye råvarer

Men, takket være det nye anleggets teknologi, skal også denne EPS-typen kunne gjenvinnes til nye råvarer, bidra til en god sirkulær EPS-økonomi og til materialer som kan brukes i nye kvalitetsprodukter.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078