23948sdkhjf

Kortreist og lavkarbo

NTNUs nye koloss i teknologiveien på Gjøvik har nesten-nullenergistandard.

Det såkalte Smaragdbygget på Campus Gjøvik står nå klart til å tas i bruk. I det har NTNU fått en ny bygning på nesten 5000 kvadratmeter over fem etasjer, skriver Statsbygg i en pressemelding dagen før nybygget overleveres av byggherredirektør Synnøve Lyssand Sandberg i Statsbygg til NTNU ved rektor Gunnar Bovim.

Ned mot null

Arealene i nybygget består av kontorer til administrasjon og faglærere, undervisningsrom inkludert ett stort auditorium og kafé/lunsjbar. Det inneholder også verkstedhaller og laboratorier med større takhøyde.

Nybygget, som altså går under navnet Smaragdbygget, er et bygg for framtiden med en svært høy energiytelse og bygget har nesten-nullenergistandard. Det vil si at det vil bruke ca. 25 prosent mindre energi enn et passivhus.

Det er lagt vekt på godt inneklima, høy brukertilfredshet og lavt klimautslipp i bygningens levetid. Som energitiltak er solcellepanel og hundre prosent biobasert fjernvarme benyttet. Det er utstrakt bruk av tre i konstruksjoner og i fasadekledning, i kombinasjon med plasstøpt og prefabrikkert lavkarbonbetong. Det er i høy grad benyttet lokale og kortreiste bygningsmaterialer.

Tar taket i bruk

Bygningen er koblet med gangbroer til to eldre bygg, og skal være et forbilde i universell utforming. Prosjektet binder sammen ute- og innemiljøet som gir muligheter for spennende pedagogiske virkemidler og oppbygging av kunnskap.

Bygget er et læringsobjekt for studentene ved NTNU med store, fleksible forskningsarealer på takene. Konstruksjoner og materialer i bygget er i stor grad er eksponert for å synliggjøre byggets konstruktive oppbygging. De arkitektoniske løsningene bygger opp om NTNU Gjøviks mange betydningsfulle og fremtidsretterede utdanningsområder. 

Smaragdbygget

  • Brutto bygningsareal: 4980 m2
  • Byggestart/ferdig: Sommer 2016/4. kvartal 2017
  • Kostnadsramme: 202 mill.kr (prisdato sept. 2015)
  • Entreprenør: Betonmast Innlandet (totalentreprise)
  • Arkitekt: Reiulf Ramstad Arkitekter
  • Åpnet: fredag 26. januar 2018
  • Adresse: Teknologivegen 22, Gjøvik

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11