23948sdkhjf

– Holder ikke mål

Mange tilbyr altfor lettvint fag- og mesterbrevutdanning, mener glassmester Arne S. Hansen.

Har du fem års allsidig praksis fra et fag, kan du ta fagbrev som praksiskandidat. Dette er forankret i paragraf 3-5 i opplæringsloven.

Nå tilbyr stadig flere kommersielle aktører kurstilbud på dette grunnlaget, ifølge en pressemelding fra Glass- og fasadeforeningen. Glassmester Arne S. Hansen i Vitrea er skeptisk.

Oppringt av tilbyder

Hansen sitter i fire prøvenemnder, er sensor i teoretisk eksamen, underviser §3.5 kandidater på Glassfagsenteret og er autorisert glassrådgiver. I høst ble han kontaktet på telefon av en selger fra en av bedriftene som tilbyr fagbrev.

– Han sa at dersom vi hadde praksiskandidater, kunne de hjelpe til med å skaffe fagbrevet. Jeg ble nysgjerrig og ba om ytterligere informasjon, forteller daglig leder Arne S. Hansen.

– Ubrukelige lærebøker

Hansen ville blant annet vite hva slags undervisningsmateriell som ble brukt. Det viste seg å være to bøker fra VG1 Bygg- og anleggsteknikk.

– Selgeren jeg hadde kontakt med mente at bøkene beskriver alt en trenger å vite for å ta fagbrev i glassfaget. I disse bøkene blir det presentert 20 fag.

Glassmesteren, som har lang erfaring med undervisning fra Kongsberg og har vært med på å utarbeide undervisningsmateriell, mener det er altfor tynt grunnlag for fagbrev.

– Faglig holder det ikke mål, slik jeg ser det. Det tilbys ikke undervisning, og lærematerialet er ubrukelig. I realiteten tilbys kun hjelp til å fylle ut to søknader, hevder Hansen.

I tillegg til lærebøkene kunne kandidatene få tilsendt gamle eksamensoppgaver. De er tilgjengelige for alle på Utdanningsdirektoratets hjemmesider.

Foreningen kritisk

Prosjektleder i Glass og Fasadeforeningen, Per Henning Graff, er også kritisk til fag- og mesterbrevutdanning levert av kommersielle aktører.

– Jeg har ingen tro på at tilbud levert av selskaper som HMS Vakten er i nærheten av kunne levere et fullgodt utdanningsopplegg til verken lærlinger, § 3-5 praksiskandidater eller mesterbrevkandidater i glassfaget. Glassfaget er komplekst og krevende. Det kreves innsikt i alle deler av faget og man må ha bakgrunn i bransjen for å drive både teoretisk og praktisk opplæring. Mitt råd til alle som ønsker fagbrev eller mesterbrev, enten det er glassfaget eller andre byggfag, er å satse på det sikre og pass på å bli opplært av bransjefolk med skikkelig dokumentert erfaring, sier Graff.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093