23948sdkhjf

– Bruker for lang tid på byggesaker

Byggesaksavdelingen i Nesodden kommune er ute i hardt vær. Nå får de kraftig refs av Sivilombudsmannen.

– Jeg forutsetter at Nesodden kommune sikrer en forsvarlig bemanning ved byggesaksavdelingen for å forhindre at restansene øker på ny, sier Aage Thor Falkanger i en kommentar til undersøkelsene han har foretatt av saksavviklingen i byggesaksavdelingen i Nesodden kommune.

Rapporten fra undersøkelsene er nå oversendt kommunen.

Restanser
Oversiktene ombudsmannen har mottatt, viser at restansene har økt jevnlig siden 2007. I november var det 475 uavsluttede saker, hvorav 44 skriver seg fra 2007 til 2012.

– Det er alvorlig at det i lengre tid synes å ha foreligget en systematisk oversittelse av fristene i plan- og bygningsloven og tilhørende forskrifter, sier Falkanger.

– Mister respekten

Hensynet til den enkelte søker så vel som hensynet til borgernes respekt for forvaltningen og for rettsregler, tilsier at kommunen må sørge for å følge de fristene som er gitt for saksbehandlingen på plan- og bygningsrettens område, skriver Sivilombudsmannen i en pressemelding.

De omtalte undersøkelsene viser at kommunen gjennomgående ikke har informert søkere godt nok, for eksempel ved å sende foreløpige svar og forsinkelsesmeldinger. Henvendelser i forbindelse med denne undersøkelsen, også fra lokal presse, indikerer at borgerne oppfatter manglende svar fra kommunen som et betydelig problem i seg selv.

– Jeg har et inntrykk av at kommunen ikke fullt ut synes å ha hatt kjennskap til, eller tatt inn over seg, de kravene som følger av forvaltningsloven og alminnelige krav til god forvaltningsskikk på dette området, sier Aage Thor Falkanger.

Har iverksatt tiltak
Nesodden kommune oppgir på sin side at de har ansatt flere byggesaksbehandlere og holdt dugnader for å redusere restansene. De har også etablert en veiledningstjeneste som gir innbyggerne svar på enklere spørsmål om byggesøknaden.

I tillegg er det foretatt flere endringer i interne rutiner som skal sikre bedre kvalitet på saksbehandlingen. Disse og flere andre tiltak har hatt positiv effekt på restansene.

Flere av saksbehandlerne i Nesodden kommune er tilsatt i midlertidige engasjement og prosjektstillinger som går ut i løpet av mai.

- Jeg forutsetter at kommunen fortsetter arbeidet med å sikre en forsvarlig bemanning ved avdelingen, sier Aage Thor Falkanger.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.072