23948sdkhjf

Ny norsk eksportmulighet

Smarte byer og digitalisering av byggenæringen skal bli store norske eksportvarer, sier Gaute Hagerup i Innovasjon Norge.

Norge gjør seg bemerket med smarte og bærekraftige løsninger innen transport, energi og digitalisering av byggenæringen.

– Smarte byer skal bli en stor norsk eksportvare, sier Gaute Hagerup, ansvarlig for smartby-satsingen i Innovasjon Norge.

140 nordmenn til Smart City

I neste uke tar Innovasjon Norge med seg rekordmange norske byer og bedrifter til verdens største smartby-konferanse, Smart City Expo i Barcelona. 

Dette blir den største mønstringen av norske smartby-aktører utenfor Norges grenser, noen sinne.

Den nordiske fellesstanden viser fram rundt 30 nordiske utstillere, hvorav sju er norske. Til sammen er den norske delegasjonen på 140 personer.

Høy interesse

– Hvordan vi utvikler våre byer og samfunn, vil ha enormt mye å si for verdens levedyktighet. Særlig med tanke på at byer står for rundt 80 prosent av det globale energiforbruket og Co2-utslippene.

– Bedrifter med smarte og bærekraftige løsninger har et voksende marked. Vi opplever høy internasjonal interesse for norsk teknologi, løsninger og ideer innen bærekraftige og smarte byer, sier Hagerup.

Store penger

Det globale smartby-markedet representerer et markedspotensial på 13.000 milliarder kroner de neste tre årene, og det forventes at 26 globale byer vil være smarte byer innen 2025.

Innovasjon Norge har utpekt smarte byer som ett av seks mulighetsområder for økonomisk og bærekraftig vekst i Norge.

Sollihøgda

– Sollihøgda plussby er en av deltakerne på den nordiske standen. COWI jobber med å finne løsninger som bidrar til å realisere Europas første plussby i Norge.  

– Vi har mange svar på hvordan fremtidens byplanlegging vil se ut, med smarte vann- og avløpssystemer, moderne avfallssug, mikroterminaler, grønne og intelligente mobilitetsløsninger og lokal energiproduksjon. Men vi tror at deling av kunnskap og samarbeid er grunnleggende for å få et slikt samspill til å fungere, sier Janne Walker Ørka, leder for smart og bærekraftig byutvikling i COWI.

Ett av målene til Sollihøgda plussby er å skape et bylaboratorium hvor det beste av smarte og miljøvennlige løsninger samles, testes og eksporteres til andre byer i verden. Den nye byen bygges for å ivareta Oslo-regionens fremtidige behov.

 

Innovasjon Norges smartby-satsing:

  • Identifisere og fremme teknologiske løsninger for fremtidens byutvikling
  • Innovasjon Norge (IN) har identifisert over 500 norske selskaper som har potensialet til å løse fremtidens by utfordringer
  • IN jobber aktivt for å profilere norske løsninger, for å stimulere til næringsvekst innen dette området.
  • Flere av storbyene i verden har et økt fokus på en smartere byutvikling for å møte klimautfordringer og en økt befolkningsvekst i byene.
  • Norge har høy troverdighet knyttet til bærekraftige løsninger globalt.
  • http://www.innovasjonnorge.no/no/mulighetsomrader/smarte-samfunn-og-byer/

Smart City Expo Barcelona, 14.–17. november

  • Verdens største Smartby messe -og konferanse
  • Representanter for over 700 byer fra over 120 land deltar på årets arrangement
  • Den nordiske standen er blant de aller største. Alle de største nordiske byene er representert samt nordiske teknologi selskaper; http://www.nordicpavilion.org/
  • http://www.smartcityexpo.com/nb/the-event
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.066