23948sdkhjf

Oras og JM samarbeider om sorptiv kjøling

Nytt ord for deg også? Sorptiv kjøling er en ny måte å utnytte fjernvarme på.

Kort fortalt går sorptiv kjøling ut på at luften først tørkes med fjernvarme, deretter fuktes den med vann som fordamper og senker temperaturen, såkalt evaporativ kjøling.

Nå skal Oras Klima og JM Norge Region Entreprenør levere denne teknologien til Olav Thon Gruppens nye kontorbygg på Youngstorget i Oslo, skriver Oras i en pressemleding.

Teknologien er velkjent fra utlandet, men etter det Building Supply erfarer, blir dette Norges første kontorbygg med sorptiv kjøling.

Planlegges med arkitekten

En bruker altså varme for å generere kjøling. Overskuddsvarme er det nok av i kjølesesongen all den tid forbrenning av avfall genererer spillvarme hele året. Derfor er en slik løsning effektiv og energibesparende.

Prosjektleder Tom Lasse Karlsen i Oras forteller at å bruke fjernvarme til kjøling ikke er noe hokus pokus.

– Ventilasjonsaggregatene blir noe større enn normalt da hele kjøleprosessen er integrert i selve aggregatet. Så dette er en løsning man bør komme med før arkitekten har satt siste strek på teknisk rom. Den beste løsningen får man om arkitekt og ventilasjonsentreprenør setter seg ned sammen i god tid. Som fagmann er det alltid spennende å prøve noe nytt, og dette vil vi nok se mer av fremover, sier Karlsen.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062