23948sdkhjf

Enklere krav til sentral godkjenning

Kravet om ansatte med fagbrev gjelder ikke lenger. Useriøst, mener BNL.

Fjerningen av kravet om fagbrev har ført til sterke reaksjoner i byggebransjen, der enkelte hevder at Direktoratet for byggkvalitet med dette går mot sine egne ambisjoner om høyere kvalitet, kompetanse og seriøsitet.

Ifølge de nye reglene kan foretak med faglig ledelse med utdanning på ingeniørnivå få sentral godkjenning som utførende uten å ha egne ansatte med fag-, svenne- eller mesterbrev.

Holder med relevant praksis

– Etter en gjennomgang er vi kommet fram til at byggesaksforskriftens krav til kvalifikasjoner og gjennomføringsevne har vært for streng, og vi har derfor endret vår praksis på noen punkter, sier direktør Morten Lie i Direktoratet for byggkvalitet.

Han understreker samtidig at de ansatte i firmaer som søker om sentral godkjenning, skal ha faglige kvalifikasjoner i tråd med byggesaksforskriften og må oppfylle krav til nødvendig og relevant praksis, skriver Direktoratet i en pressemelding.

Revurderer 350 søknader

– Vi går nå igjennom søknader som er sendt inn og behandlet i perioden 1.1.2016 til 30.9.2017, og vi vil vurdere søknader som er avslått på grunn av manglende gjennomføringsevne på nytt. Dette dreier seg om rundt 350 saker, og vi tar sikte på å gjennomgå alle sakene før årsskiftet, fortsetter Lie.

Brannkonsept i tiltaksklasse 3 og Adk1-sertifikat

Fram til 1. oktober i år har direktoratet også stilt krav om at foretak må ha minst tre egne ansatte for å få sentral godkjenning som prosjekterende av brannkonsept i tiltaksklasse 3.

Direktoratet har nå bestemt seg for å lempe også på dette kravet og går igjennom søknader som er avslått med denne begrunnelsen på nytt.

Heretter krever direktoratet heller ikke Adk1-sertifikat sammen med fagbrev for dem som søker sentral godkjenning som utførende på fagområdet vannforsynings- og avløpsanlegg.

– Mange er oppgitt

– Jeg har fått en rekke meldinger fra folk som er oppgitt over denne vendingen, fortalte daglige leder i Byggmesterforbundet, Frank Ivar Andersen, på en konferanse i Bergen lørdag, skriver Byggmesteren.

– Det Dibk åpner for her, er en helomvending fra alt snakket om lærlinger, kompetanse og kvalitet, sa Andersen.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.126