23948sdkhjf

Store fordeler med trespiker

Disse spikerne smelter sammen med treet, ruster aldri og gjør resirkluering til en lek.

Særlig ved demontering av bygg kommer trespikeren til sin rett. Da unngår man mye sorteringsarbeid og skader på verktøyet.

Sveises i ett med treet

Sveiseffekten, at spikerne blir i ett med emnet det skytes inn i, trekkes fram som noe av det mest fordelaktige med trespiker.

– Når spikeren skytes inn i treverket med luftdrevet spikerpistol, varmes den opp til 200 grader på grunn av friksjonen mot trevirket. Resultatet er at spikeren sveises fast i trevirket ved at den skiller ut kvae, forklarer seniorforsker Stefan Siemers i Beck Fastener Group til Skog.no.

Resultatet er at spikerne får høy holdbarhet, og faren for korrosjon i fasaden reduseres. Trespiker gir dessuten høy brannbeskyttelse siden de ikke smelter ved brann og er motstandsdyktig mot insekter på grunn av kvaen.

Binder CO2

Motek, som har agenturet for Lignoloc i Norge, ser også fordeler med trespiker ved montering av panel og kryssfiner innendørs samt steder hvor man ikke kan eller ikke har anledning å bruke festemiddel av metall.

At en trespiker ikke kan ruste, gjør den til et godt alternativ i svømmehaller der klorgass bryter ned metaller – selv om det også finnes sertifisert stål for den type bruk.

Trespiker har et negativt regnestykke på CO2-utslipp. Det vil si at trespikeren binder mer CO2 enn hva som blir brukt for å produsere den.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062