23948sdkhjf

Dette prosjektet vant Arkitekturprisen 2017

Boligprosjektet U31 består av 36 førstehjemsboliger for ungdom. Her er det lagt stor vekt på sosiale møteplasser.

Boligprosjektet utmerker seg ved å kombinere arkitektonisk kvalitet med høye miljøambisjoner og et boligsosialt program, heter det i en begrunnelse fra Norske arkitekters landsforbund, som deler ut prisen.

Haugen og Zohar

Prosjektet består av to nybygg i massivtre og transformasjon av Furuhuset, det eksisterende bygget på tomten.

Hjernene bak boligene på Furuset i Oslo er Haugen/Zohar Arkitekter – det vil si Marit Justine Haugen og Dan Zohar. Landskapsarkitekter er Ragnhild Momrak og Rainer Stange i Dronninga landskap.

Prosjektets hovedmål har vært å skape et godt sted å bo og et sterkt felleskap. I utformingen av leilighetene har arkitektene lagt vekt på volum fremfor areal samt å benytte robuste, klimavennlige og sunne materialer som tåler bruk over tid.

Utnyttet skråningen

Et viktig poeng har vært sosial bærekraft, identitet og tilhørighet. Hva kan deles? Hvordan kan beboerne få til ting sammen? Også i landskapstilnærmingen har dette vært et bærende element.

De nye bygningene ble plassert i den bratteste og minst attraktive delen av tomten. Dette har gjort det mulig å skåne den gamle frukthagen på toppen for utbygging. Nivåforskjellene er brukt som terrasser og amfi og skaper mange sosiale møteplasser ute.

En ambisiøs byggherre

U31 er det første boligprosjektet innenfor FutureBuilt-programmet, med mål om å oppnå minimum 50 prosent reduksjon av klimagassutslipp. Prosjektet har mottatt støtte fra Oslo kommune ved Klima- og energiprogrammet og Sykkelprosjektet, Enova, Innovasjon Norge og Husbanken. For å klare å nå de høye miljøambisjonene, uten å senke kravene til arkitektonisk kvalitet, har samarbeidet i prosjektgruppen vært  avgjørende.

– Vi har vært så heldige å ha et faglig godt og velfungerende prosjekteringsteam der alle drar i samme retning. I tillegg har CM prosjekt styrt det hele med bravur gjennom byggherrestyrte delentrepriser. Men kanskje viktigst av alt har vært oppdragsgiveren. Stiftelsen Betanien har vært en byggherre av de sjeldne. Helt fra starten har de satt en boligsosial dagsorden med mindre fokus på profitt som de har vært tro mot hele veien, sier Zohar.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078