23948sdkhjf

Sparer millioner med mobilskanning

På Campus Ås har en norsk mobilapp vist seg å være forbløffende effektiv.

Det er det lille gründerselskapet Imerso som har utviklet appen for 3D-scanning av bygg under oppføring, som så sammenliknes med byggemodellene. Dermed avdekkes feil tidligere og på en mye enklere måte enn tidligere.

Oppdager feil i tide

Statsbygg, som står for kjempeutbyggingen på Campus Ås, anslår besparelsene til minst hundre millioner.

– Veterinærbygget har en ramme på 6,5 milliarder, vi vil kunne spare mer enn hundre millioner kroner med denne løsningen. Vi har allerede en rekke eksempler der det er funnet avvik og feil som vi ikke ville oppdaget i tide uten skanning. Hovedfordelen er at vi finner feilene tidlig, mens entreprenøren fortsatt er på plass, sier Erik Antonsen, prosjektdirektør for Campus Ås, til Teknisk Ukeblad.

Feilplasserte dører

Som eksempler på feil og små avvik som er oppdaget med mobilskanneren på et tidlig tidspunkt, nevner han ventilasjonssjakter som er ute av posisjon, feilplasserte dører og dører med for store åpninger.

Det er Statsbygg som skanner bygget etter hvert som forskalinger fjernes og arbeidet skrider fram, men dataene sendes Imerso, som utarbeider en rapport basert på sammenlikninger av dataene fra skanningen og BIM-modellen.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078