23948sdkhjf

– Like miljøvennlig med betong

Å bygge i tre er ikke det gran(n) bedre enn å bruke betong, viser ny studie.

Stadig oftere hører vi om nye massivtre-fabrikker og hvor fremtidsrettet og miljøvennlig det er å bygge i tre. Jo høyere, dess bedre!

Nå har svenske Riksbyggen gått miljøkostnadene nærmere etter i sømmene og funnet ut at betong kan være et like klimavennlig byggemateriale. Sammenligningen deres gjelder et konkret byggeprosjekt på Gullheden i Gøteborg.

Livsløpsanalyse

Byggherren engasjerte Sveriges Teknisk Forsknings Institutt for å finne ut hvilket bæresystem som var mest bærekraftig av massivtre, betongelementer og plasstøpt betong. Forskningsinstituttet gjennomførte en såkalt livsløpsanalyse og tok utgangspunkt i at bygget skulle vare i hundre år.

Studien konkluderer med at klimagassfotavtrykket vil være omtrent identisk enten Riksbyggen benytter tre eller betong i prosjektet.

– Betong blir også bli mer miljøvennlig

Riksbyggen valgte til slutt å bygge med betongelementer, til glede for blant andre John-Erik Reiersen i Betongelementforeningen. Han mener at debatten rundt miljøegenskapene til tre og betong må bli mer faglig og vitenskapelig basert.

– Det er godt at det er konkurranse mellom tre- og betongelementbransjen. På den måten utvikles produkter med bedre miljøytelser, sier Reiersen til Byggeindustrien.

Det omtalte byggeprosjektet i Gøteborg gikk til entreprenøren Kynningsrud Prefab.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063