23948sdkhjf

Mitt første bygg: Trond Tvedt

I denne spalten spør vi nøkkelpersoner i bransjen hvordan det hele startet.

Administrerende direktør Trond Viding Tvedt (52) i Risa lot seg ikke skremme av funnene han gjorde som kirkegårdsgraver i tenårene.

Siden ble nye spadetak i anleggsbransjen i både Veidekke og Peab. For fem år siden ble han den første topplederen i Risa som ikke tilhørte eierfamilien.

Hva var din første anleggsjobb?

– Jeg jobbet som graver på to kirkegårder på Sør-Karmøy tidlig på 1980-tallet – ved siden av skolegangen. Startet som 14-åring og endte graverkarrieren da jeg dro i militæret fem år senere. Det var trangt, så mye av det tunge arbeidet måtte gjøres for hånd. Arbeidet ga uansett mersmak, selv ikke diverse uhumskheter som bare kan finnes på en kirkegård, ødela motivasjonen for et liv i anleggsbransjen. Sommeren 1986 var det gjort, da begynte jeg som Veidekke-ansatt stikningsingeniør ved utvidelsen av Hydro aluminium på Karmøy.

Selv ikke diverse uhumskheter som bare kan finnes på en kirkegård, ødela motivasjonen for et liv i anleggsbransjen.

Hva er det vanskeligste prosjektet du har vært med på?

– Jeg var utleid fra Veidekke til Statoil som byggeleder ved Europipe-ilandføringen av gass fra Draupner via Ekofisk til Dornum, like ved Emden i Tyskland. En utrolig spennende jobb, med kombinasjon av ny teknologi – Statoil bygde en fullprofilmaskin for løsmasseboring –, sterk motstand fra tyske miljøaktivister og, ikke minst, et stivbeint tysk byråkrati. Det var et kappløp mot tiden, det gjaldt å sikre norske gassleveranser i konkurranse mot russisk – akkurat som i dag. Vi var ferdige i 1995.

Hva er du mest stolt av?

– Det vi sammen har fått til de årene jeg har vært øverste leder i Risa. Vi har profesjonalisert hele organisasjonen, inkludert heving av kompetanse i alle ledd og utvikling av en sterk og synlig bedriftskultur gjennom den langsiktige satsingen «Ekta vare». Resultatet er at vi nå er svært godt posisjonert i nye og spennende markeder, samtidig som vi har lagt et godt grunnlag for sunne marginer og bedret inntjening.

Les tidligere "Mitt første bygg"-spalter:

Geir Flåta i AF Gruppen: "Vi måtte sprenge tett opp mot eksisterende trykksatte gassrørgater. Det krevde ekstremt god planlegging."

Ivar Roland i Peab: "Det var på tide du kom, forgjengeren din fikk sparken for tre måneder siden."

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062