23948sdkhjf

DAF går offroad

Den nederlandske lastebilprodusenten tar med seg kjørekomforten fra XF og XG når de nå satser for fullt i mer spissede segmenter. For den norske importøren, Nordic Truckcenter AS, betyr det at de må ut for å møte nye kundegrupper.

TM PÅ TUNGT: Denne artikkelen kunne du første gang lese i TransportMagasinet #4-2023.

TransportMagasinet har vært på "pressetest". I en nedlagt kullgruve i Nederland, der det i dag blir tatt ut sand, sto DAFs nye anleggsbiler nylig klare til utprøving på varierende underlag i begynnelsen av mai.

DAF lanserer 660, men ikke i Norge

Under Brisbane Truck Show i Australia nylig, lanserte DAF en XG+ med 15-liters 660-motor fra Cummins. MX-15, som er betegnelsen motoren har fått fra Paccar, har et dreiemoment på 3260 Nm.

TransportMagasinet tok umiddelbart kontakt med pressesjef Rutger Kerstiens i DAF Truck for å høre når en slik motor kommer til Norge. Det gjør den dessverre ikke.

– Dette er en «Australian-only», beregnet på powertrains der nede. Vi har ingen planer om å gjøre den tilgjengelig utenfor Australia, var det nedslående svaret vi fikk. 

– DAF XG+ 660 er beregnet å være på veien i Australia, i løpet av neste år. Den ble meget godt mottatt av både salgskorpset vårt og kunder, opplyser DAFs merkevaresjef i Australia, David Soemali, etter at modellen nå er lansert for første gang på hans kontinent.

I passasjersetet satt fabrikksjåfører som fortsatt svever høyt etter lanseringene av XD-, XF-, og XG-seriene. Nå stuper de inn i en forholdsvis ukjent anleggsverden, og om ikke lenge kommer også arvtakeren til LF ut fra fabrikken i Eindhoven.

Det er med andre ord mye å glede seg over for et salgskorps som nylig passerte 90.000 solgte lastebiler fra den nye serien i Europa. Et tall de aldri før har vært i nærheten av.

Nå starter tredje kapittel i dette eventyret. Vocational trucks, står det på mappen vi får utdelt av pressesjef Rutger Kerstiens, idet han ønsker fagpressen velkommen på et sjarmerende hotell i provinsen Limburg, helt sør i Nederland.

Vocational betyr i denne sammenhengen lastebiler som er tiltenkt en spesifikk oppgave. Tømmer, renovasjon, kran eller tippkjøring. Segmenter DAF nå ønsker å delta i, med full styrke.

Lanseringen av anleggsversjonen åpner en ny verden også for landeveischassis, som nå vil få tilgang til en full serie med 6x4 og 8x4. Blant annet blir en kraftig trekkvogn med 8x4 og styrt skyveaksel tilgjengelig som XF, XG og XG+, med netto kjøretøyvekt på opptil 120 tonn eller mer.

Den nye anleggsversjonen av XD og XF har fått lagt til en C i betegnelsen, C for construction. I tillegg lanseres en versjon de har kalt Extra Robust, en mellomting mellom anlegg og landevei, der førerhuset fra XDC og XFC er plassert på landeveischassis.

De tydeligste endringene på de nye førerhusene fra anleggsserien finner vi i fronten, som har fått 25 graders angrepsvinkel og opptil 40 centimeter bakkeklaring. Helt i front finner vi en tredelt støtfanger i stål. Filosofien er at det skal bli enklere og billigere å skifte bare én del, enn hele fangeren, hvis man er uheldig.

Anleggsversjonen av XDC og XFC leveres også i 4x2, med hydraulisk forhjulstrekk som tilleggsutstyr. Den automatiske girkassen fra TraXon har fått ny offroad-programvare med blant annet ruggefunksjon, men det beste av alt er at DAF også tar med seg førsteklasses førermiljø, og kjørekomfort, ned i anleggsgropa.

Nederlenderne prøver ikke bare å sjarmere anleggskunder med sin nye lansering. Også påbyggere skal blidgjøres, for nå blir det «plug and play» for alle pengene. Det går kort fortalt ut på at det aller meste vil være klargjort på forhånd når chassisene ankommer fra fabrikk, til en påbygger.

For å få til det, har ingeniørene fra Eindhoven besøkt flere titalls påbyggere over hele Europa, med tanke på å kartlegge hvordan påbygg blir montert. Går det som DAF ønsker, vil fremtidige chassis bli produsert med forboret ramme og elektrisk opplegg tilpasset akkurat det påbygget som er bestilt til det aktuelle kjøretøyet.

Nå har også turen kommet til norske påbyggerbedrifter, som trolig vil bli kontaktet allerede på forsommeren.

Atle Havig er daglig leder hos den norske importøren Nordic Truckcenter AS i Råde. Han har allerede pekt seg ut noen favoritter som han mener kan passe bra inn i det norske markedet.

– Jeg tror først og fremst at Extra Robust-serien kan være interessant hos oss, både som liftcontainerbiler og ikke minst bergingsbiler, der vi er ganske sterke fra tidligere. Vi har allerede en kort, toakslet tippbil i bestilling, som vil gå som demobil til vinteren, og vi kommer nok til å satse litt inn mot det kommunale markedet, sier Havig.

Han er også åpen for at markedet kan være mottakelig for DAFs hydrauliske foraksel, nå som den er satt i produksjon. Havig tror at den nye lanseringen vil styrke DAFs posisjon i det norske markedet.

– Vi må jobbe oss inn i nye markeder. Når den konvensjonelle tridemen nå kommer med ny tandem, vil nok også den ta et jafs av markedet, spår han.

De nye modellene vil ifølge importøren først og fremst bli solgt inn med tanke på førerkomfort, retningsstabilitet og eiekostnader.

Havig får også litt å gjøre i eget hus, nå som DAF-porteføljen utvides også mot anleggsmarkedet. I fjor doblet DAF salget i Norge i forhold til 2021. En ny dobling er planlagt i 2023.

– Jeg pleier å si at vi er den importøren som selger desidert mest bil per ansatt, smiler han og sikter til Nordic Truckcenters tre ansatte i Råde.

Nå er det derfor på høy tid at salgskorpset styrkes også andre steder i landet.

– Jeg har sagt mange ganger at vi skal gjøre det, men nå må vi. Dette produktet fortjener en større organisasjon. I første omgang trenger vi flere selgere og mer backoffice-personell rundt om i landet. Vi må bare innrømme at vi ikke er der vi ønsker å være enda, innser han.

De første norske anleggsbilene fra DAF-fabrikken i Eindhoven vil ifølge Havig dukke opp hos norske kunder i første kvartal 2024. Og er du nysgjerrig, er det bare å ringe.

– Jeg satser på å ta med en del nye kunder på fabrikkbesøk i tiden som kommer. I tillegg kommer vi til å vise frem utvalget på messer i Norge denne sommeren og høsten, avslutter Havig.

Opphav og kilder: TransportMagasinet #4-2023

KLIKK for alle artikler i TransportMagasinet PLUSS.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.126