23948sdkhjf

Streikende sjåfører ble angrepet – nå har de fått 2,2 millioner kroner

Men sjåførene mener at den polske speditøren skylder ytterligere én million kroner, og fortsetter streiken.

TUNG KONFLIKT: Sjåførene ble angrepet av en «millits» som skulle hente lastebilene. Tysk politi stoppet aksjonen. Nå har forhandlinger ført til lønnsutbetalinger – men sjåførene krever mer.

Det er en ellevill historie som utspiller seg på en rasteplass ved Darmstadt i Tyskland. Tungt.no har tidligere fortalt om det tysk presse har beskrevet som et «angrep» med sikkerhetsfolk som opptrådde og så ut som «paramilitær styrker» eller «millits». Hensikten med aksjonen skal ha vært å ta kontroll over lastebilene.

Sikkerhetsfolkene var sendt dit av eieren av det polske selskapet Agmaz. De kom til rasteplassen med blant annet en pansret kommandobil og en annen bil lakkert som en politibil. Med seg hadde de minibusser med sjåfører som skulle kjøre lastebilene videre. Aksjonen ble stoppet av et massivt politioppbud, og nærmere 20 personer ble pågrepet.

Det er rundt 50 sjåfører fra blant annet Georgia og Usbekistan som streiker. Bilene de kjører, er merket med Agmaz og Luk Maz, som begge er eid av polakken Lukasz Mazur.

Forhandlinger ga utbetalinger

Mazur nekter ifølge Frankfurter Rundschau for alle anklager fra sjåførene. Han sier i en uttalelse at alle har fått lønn, og at lønna er «svært konkurransedyktig».

Ifølge Frankfurter Rundschau har flere av de streikende forklart at de jobber 13 til 15 timer daglig, og at lønna er 80 euro per dag. Før de gikk til streik, ble lønna avkortet, uten at sjåførene var blitt presentert rettferdige grunner til dette. Mazur sier på sin side at sjåførene var enige i dette.

I midten av forrige uke ble forhandlinger mellom partene avsluttet. Ifølge ulike tyske medier har speditøren utbetalt rundt 200.000 euro, drøyt 2,2 millioner kroner, til sjåførene. Utbetalingen blir bekreftet av prosjektet Faire Mobilität, som er tilknyttet den tyske fagforeningen Deutscher Gewerkschaftsbund.

Mener at speditøren skylder dem mer

Utbetalingene skal imidlertid ikke ha gått til alle de streikende, ifølge Faire Mobilität. Sjåførene skal totalt ha ytterligere rundt en million kroner utestående. De har bestemt seg for å fortsette streiken til alle har fått lønn.

Både streiken og speditørens aksjon har vakt stor oppmerksomhet i Tyskland. Flere tyske politikere og fagforeninger krever nå regler som styrker utenlandske sjåførers stilling. Fagforeningsgiganten Verdi kaller situasjonen for sjåfører fra land utenfor EU for «brudd på menneskerettsstandarder».

Opphav og kilder: Nyhetsartikler fra Frankfurter Rundschau og Trans.info samt eldre artikkel på Tungt.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.095