23948sdkhjf

Viktig å ha god ventilasjon også på hytter

| Medlemsnyhet | Bedrift Lavenergisystemer AS

Uten ventilasjon risikerer du fukt, mugg og råteskader på hytta. Utleieenheter, soverom og bad er spesielt utsatt.

Med en god ventilasjonsløsning får du tørket opp hytta mye bedre, poengterer inneklimaekspert Ida H. Bryn, doktoringeniør og avdelingsleder i rådgiverfirmaet Erichsen & Horgen.

– Ventilasjon reduserer risikoen for fuktskader mye. Særlig for utleiehytter er det kjempeviktig. Mange utleieenheter har store problemer med fuktproblemer, sier Bryn.

Pass på soverommet

Uten ventilasjon blir det skallebank på hytta

Men også mindre hytter er utsatt.

– Kondens og råteskader på vinduene er vanlig. Og man bør ha ventilasjon også på soverom. De er ofte små, og med to personer blir fuktbelastningen høy, poengterer Bryn. Kalde dager vinterstid orker man gjerne ikke lufte heller. Risiko for fuktskader er enda større med innebygde senger på kalde soverom: Da blir det lett kondens når fuktig luft beveger seg inn i rommet og bak kalde senger. Bryn mener ventilasjon i form av avtrekk fra toalett og bad bør være et minimum.

Hytta tåler lavere temperatur

Neste trinn – standard balansert ventilasjon – har bedre kapasitet til å forsyne hytta med frisk luft.

– Da får du forvarmet luft inn og bedre komfort, påpeker Bryn. For den som ikke er villig til å investere i et fullt anlegg med balansert ventilasjon, tror hun enklere løsninger som Lunos kan være et alternativ.

– Det kan sikkert fungere og gi deg mulighet til å ha litt ventilasjon hele tiden. Jeg er mest bekymret for støy, sier Bryn. Mange hytteeiere varmer opp hytta også når den ikke er i bruk, for å hindre fuktproblemer.

– Har du ventilasjon, kan du egentlig tåle å ha litt lavere temperatur, sier Bryn.

 

Medlemsnyhet

Bedrift
Lavenergisystemer AS

Besøksadresse: Arnstein Arnebergs vei 30, Lysaker
Postadresse: Pb 212 Lilleaker, 0216 Oslo
1366 Lysaker
Norge
Lavenergisystemer AS

Bilder & videoer

Send til en kollega

0.088